miercuri, 14 iulie 2010

Fragment

Sunt in Bucuresti. Stau la o ruda smart, care a fost azi la o lansare de carte, si mi-a aratat si mie o carte: "Romanul s-a nascut zamolxian"

Suna putin nationalista, dar am gasit o chestie interesanta si m-am gandit ca ar fi fain sa se discute pe marginea ei.
Anyway...asta-i citatul:

"De observat este faptul ca imaginarul colectiv religios este initial conceptualizat pentru a servi omul, dar pe parcursul evolutiei, sau involutiei sale, se produc transformari. De-a lungul istoriei s-au desprins anumite concluzii empirice- religiile monoteiste au tendinta de a creea violenta de idei si faptica, pe cand cele politeiste sunt mult mai tolerante; monoteismul, creeaza o puternica focalizare care tinde sa elimine elementul creativ, pe cand politeismul permite evolutia ideilor in directii multiple.

Din punct de vedere istoric, monoteismul s-a constituit din curente politeiste ca urmare a unei centralizari care intentiona sa aduca in prim plan adevaruri ultime. Ulterior s-a dovedit ca centralizarile monoteiste sunt detrimentale crearii unui imaginar religios care sa serveasca mai de graba omul decat paleta dogmatica de idei. intr-o religie sanatoasa, omul este servit de imaginarul religios, pe cand intr-o religie devianta este tocmai invers, adica omul serveste religia transformata in dogma si institutie exploatatoare."

                                                                                       Octavian Sarbatoare

2 comentarii:

Victor Grigoriu spunea...

Păi ce e de comentat, nu e clar că e o trăsnaie? Și dacă d-l Sărbătoare (presupun) s-a mulțumit să enunțe niște păreri io la ce să aduc contra-argumente?

Și ce e aia, mă scuzați, „violență de idei”?

Poze nunta Antonia spunea...

felicitari, in primul rand pentru blog,
iar in al doilea rand pentru minunatele postari. chiar m-a impresionat articolul.succes in continuare